Papírák 2030: Jaká budoucnost čeká Papírové náměstí v Liberci?

Papírák 2030: Jaká budoucnost čeká Papírové náměstí v Liberci?

Jak bude vypadat Papírové náměstí v Liberci za několik let? Jaká zde vznikne výstavba? Kde budou nová veřejná prostranství? Jak bude řešena doprava a jak se území přizpůsobí změnám klimatu? Tyto a další otázky zodpovědělo veřejné představení konceptu územní studie Papírák 2030, kterou pro město Liberec připravuje studio re:architekti. Tento ambiciózní projekt slibuje kompletní revitalizaci této historické části města, přinášející moderní a udržitelné řešení pro všechny aspekty městského života.

Nová tvář pro centrum města

Oblast mezi Soukenným náměstím a základní školou v Barvířské ulici, jedno z nejzanedbanějších míst v centru Liberce, čeká zásadní proměna. Tato část města, rozdělená mezi přibližně dvacet různých vlastníků, z nichž největší podíl drží samotné město, se má stát příkladem moderní městské obnovy.

Studie počítá se vznikem nových parků, hřišť a dalších veřejných prostorů a také s výraznou proměnou a zpřístupněním městských teras, což bude park na hraně tohoto území pod Sokolovským náměstím. Boudou se zde připravovat i projekty na městské bydlení, kde bychom chtěli vytvořit profesní byty pro mladé začínající rodiny, absolventy vysoké školy a jiné důležité profese, které každé současné město potřebuje. Jsem rád, že jsme se posunuli dál v rozvoji této čtvrti, a věřím, že se z ní jednou stane skutečně malebný kout našeho krásného města,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Kompletní zástavba s respektem k historii

Cílem projektu je kompletně zastavět toto území, přičemž bude zachován jeho unikátní genius loci. Součástí plánu je vytvoření osmi nových veřejných prostranství. Jedním z nich bude nový park, který vznikne revitalizací městských teras nad Papírovým náměstím směrem od Sokolovského náměstí. Papírové náměstí, které dnes slouží spíše jako parkoviště, čeká také výrazná změna. Nově bude sloužit pro kulturní a společenské akce, čímž se stane živým centrem komunitního života.

Modrozelená infrastruktura a udržitelnost

Studie od studia re:architekti klade velký důraz na modrozelenou infrastrukturu, včetně efektivního hospodaření s vodou. Tato inovativní řešení přispějí k udržitelnosti a zlepšení mikroklimatu v oblasti. Hlavní parkoviště pro tuto lokalitu budou umístěna na jejím okraji, což přispěje k lepší dostupnosti a plynulosti dopravy. Ambiciózní plán slibuje nejen estetické a funkční vylepšení, ale také dlouhodobou udržitelnost a kvalitu života pro obyvatele i návštěvníky města.

Zdroj: www.liberec.cz

Zobrazit novostavby v Liberci


Přečtěte si také…